Daniela Písařovicová: Investuji už několik let. Nyní jsem v ohromném mínusu, ale nepanikařím

19. 08. 2022 | Rozhovory

Moderátorka Daniela Písařovicová je ikonou konference Colors of Finance. Máme radost, že se ujme moderování i letošního 5. ročníku. Při té příležitosti jsme ji vyzpovídali, jak to má s financemi ona sama. Věnuje se investicím, jak nahlíží na finanční gramotnost českého národa nebo co je pro ni při moderování největší výzva? Potěšila nás svými otevřenými odpověďmi.

Konference Colors of Finance je hlavně o financích a investicích. Jaký vztah k financím máte Vy osobně? A jak s nimi nakládáte? Jste plánovač nebo spíš „freestyler“?

Do investování jsem se pustila už před několika lety. Teď momentálně jsem v ohromném mínusu a snažím se nepanikařit, alespoň tak zní veškeré poučky investorů. Takže jestli budu sčítat zisky nebo ztráty, uvidíme za pár let.

Spolupracovala jste někdy s finančním nebo investičním poradcem? Pokud ano, podělíte se s námi o svou zkušenost?

Ano, spolupracovala. Mám jak horší zkušenost, kdy jsem kývla na produkty, které spíš vydělávaly poradci samotnému než mně, ale i lepší, kdy jsem byla velmi spokojená.

Využíváte nějaké finanční produkty nebo investiční nástroje?

Ano. Odvážila jsem se i zariskovat a koupila akcie. U těch třeba momentálně prodělávám přes 50 procent. Nepotřebuje ode mě někdo radu? J))

V poslední době se často řeší téma „finanční gramotnosti“. Jste pro, aby se tento předmět zařadil do výuky do škol? A jak si myslíte, že na tom v ČR s finanční gramotností jsme?

Stoprocentně ano. Mám pocit, že se stále ještě dostatečně neorientujeme. Někdo základ finanční gramotnosti dostane výchovou, od rodičů. Ti méně šťastní pak kolikrát tápou. Peníze třeba i vydělají, ale dokáží je buď „prošustrovat“ nebo naletí „zaručeným“ investicím.

Konference Colors of Finance se letos koná už popáté a my máme radost, že znovu budete celým dnem provázet. Co je pro vás při moderování největší výzvou?

Rozhovory. Mám ráda, když je dokážu posouvat dál a neptám se na nic, co už vím nebo bylo řečeno.

Navíc třeba chybnou rešerší můžete udělat kdykoli chybu…

Dokázala byste vypíchnout z pohledu účastníka, čím je konference zajímavá a proč by si ji finanční profesionálové neměli nechat ujít?

Je neuvěřitelně pestrá, a i já z ní odcházím zase o něco víc poučená.

Jaké zážitky vám osobně nejvíce utkvěly v mysli z předešlých ročníků?

Mně nejvíc baví ten kamarádský ostravský přístup. Nic není problém a všichni si chtějí užít hezký den, který potěší i příchozí. To je za mě nejvíc.

Děkujeme za rozhovor!

Mohlo by vás zajímat