Retail parky a FKI: Od vyšší inflace k vyššímu zhodnocení

9. 09. 2022 | Finance

Fond REALIA FUND SICAV a.s. je zaměřený výhradně na retail parky. Fond nekupuje velká nákupní centra, kancelářské budovy, skladové haly ani hotely. Fond kupuje pouze hotové a 100% obsazené retail parky, které ihned po vstupu do fondu generují výnos. Investor tedy nenese rizika spojená s developmentem (růst cen stavebních materiálů, časové prodlení apod.). Také průběh pandemie potvrdil odolnost tohoto obchodního modelu.

Čím jsou retail parky specifické?

Nákupní park (retail park) je zaměřený na potraviny, základní nákupy a služby. Jedná se o typ obchodní nemovitosti, která je vhodná především do regionů. Kromě venkovního parkoviště budovy nemají žádné jiné společné plochy, každý nájemce má své oddělené technologie. Díky tomu jsou retail parky opravdu jednoduché a z pohledu nájemce i nízkonákladové.

Jaký je typický nájemce ve Vašich projektech?

Našimi nájemci jsou silné a známé obchodní řetězce, například LIDL, BILLA, dm drogerie, ROSSMANN, lékárny Dr.Max, BENU a další. Standardní skladbu nájemců v každém retail parku tvoří potraviny, drogerie, lékárna, potřeby pro zvířata. To je pak doplněno diskontními prodejnami, které nabízejí levné oblečení a obuv, dále prodejny sportovního vybavení, hobby apod.

Jak chráníte investice fondu proti inflaci?

Náš fond s inflací pracuje ve prospěch investorů. Všechny naše nájemní smlouvy totiž obsahují inflační doložku. Ta nám umožňuje každý rok zvýšit nájemné, případně i provozní poplatky, které nájemci hradí. Tím v praxi dojde k nárůstu příjmů do fondu. V rámci ročního přecenění aktiv zároveň dojde ke zhodnocení celého portfolia nemovitostí. Znalci i banky standardně používají k valuaci komerčních nemovitostí tzv. výnosovou metodu. Díky tomu se právě souhrn ročního čistého nájemného promítne do růstu hodnoty celého nemovitostního portfolia. Inflační doložky v nájemních smlouvách tedy zásadně zmírňují vliv inflace na peníze investované do našeho fondu.

Co je nového ve fondu REALIA?

V létě jsme dokončili akvizici balíčku čtyř budov, šlo o off-market transakci. Portfolio fondu se tak zvětšilo o retail park ve Valašském meziříčí, umístěný hned u prodejny LIDL. Další tři koupené budovy jsou supermarkety PENNY. Všechny projekty již mají své zavedené lokality a také své věrné zákazníky. Aktuálně tak ve fondu máme budovy za cca 1,5 mld. Kč a NAV kolem 0,5 mld. Kč.

Co se Vám vybaví, když se řekne „Colors of Finance“?

Největší akce pro profesionály na trhu finančního poradenství a velmi přátelská atmosféra! Prostě OSTRAVA!!!

Proč by si návštěvníci neměli nechat uniknout konferenci Colors of Finance?

Konference je ideální příležitost pro všechny, kdo se chtějí dozvědět novinky na trhu, potkat své obchodní partnery a navázat nová spojení. Navíc, pokud se podívám na letošní program přednášek a workshopů, vidím samá aktuální témata. Takže se těším.

Tomáš Oplíštil

člen investičního výboru fondu obchodní ředitel skupiny

Mohlo by vás zajímat