Aktuální situace na hypotečním trhu nahrává pohyblivým sazbám a spotřebitelským úvěrům.

30. 09. 2022 | Finance

Podle údajů Hypoindexu od společnosti Fincentrum činila počátkem srpna průměrná úroková sazba hypoték 6,23 % a meziměsíčně tak klesla o 0,05 procentního bodu. Jedná se o vůbec první pokles od května 2021. Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,23 % tak činí v září 23 tisíc korun.

To, že se u hypoték v posledním měsíci nedělo prakticky nic, vzbuzuje naději, že to nejhorší snad máme za sebou. Další vývoj ukáže zasedání bankovní rady ČNB, které se bude konat na konci září. Základní scénář nové makroekonomické prognózy ale ukazuje, že by centrální banka nemusela s úrokovou sazbou hýbat ani na příštích zasedáních, takže sazby hypoték nejspíš zůstanou nějakou dobu na současné úrovni. Mírné výkyvy tak přinesou nejspíš pouze akční nabídky bank v rámci konkurenčního boje.

Například v Raiffeisenbank nyní všichni zájemci o nový hypoteční úvěr nebo refinancování úvěru získají v rámci pravidelných Hypodnů ocenění nemovitosti zdarma, a to až do 28. října, čímž uspoří částku v řádu několika tisíc korun.

Tím, že v posledních měsících došlo k opakovanému zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB, a v návaznosti na to rostly i úrokové sazby u hypotečních úvěrů, lze ale ve střednědobém horizontu očekávat pokles úrokových sazeb. Proto banka klientům nabízí také volbu pohyblivé úrokové sazby, díky které může klient s poklesem úroků snížit měsíční splátky. Pohyblivá sazba má ale také svá úskalí, a je proto třeba k ní přistupovat individuálně a podle konkrétních podmínek a potřeba klienta. S tím pomohou poradci hypotečních center, kteří zájemcům princip této sazby vysvětlí a pomohou zvolit vhodnou variantu.

K zajímavé situaci dochází na trhu nezajištěných spotřebitelských úvěrů. Ukazuje se, že pokles hypotečního trhu nutí klienty i poradce hledat alternativní řešení. Tímto řešením je často právě nezajištěný spotřebitelský úvěr, kde klienti nejvíce oceňují jednoduchý a rychlý proces bez zbytečných poplatků. Jako například v Equa bank (aktuálně v procesu sloučení s Raiffeisenbank), kde za první pololetí roku 2022 zaznamenali v tomto segmentu meziroční nárůst produkce o 67 %. 

Co se Vám vybaví, když se řekne „Colors of Finance“?

Největší konference pro finanční profesionály v ČR.

Proč by si návštěvníci neměli nechat uniknout konferenci Colors of Finance?

Zajímaví řečníci, přátelská atmosféra, možnost setkat se se zástupci bank a pojišťoven, nejnovější informace z trhu.

Mohlo by vás zajímat