David Lundák z EFG: Očekávaná recese zvyšuje hodnotu dluhopisů

24. 02. 2023 | Finance

Krize posledních let výrazně otřásly se všemi trhy včetně toho dluhopisového. V nejisté době se nicméně opět ukazuje, že pečlivě vybraná aktiva s pevným výnosem mohou vnést do investorských portfolií potřebnou stabilitu. Nastavení centrálních bank totiž dokáží lépe reflektovat další běžné investiční nástroje, které možná na cestě k finálním sazbám ještě zakolísají.

Zatímco akciové trhy stále nemají vyhráno, zájem o investice do státních i korporátních bondů se už během krize, kdy klesala prakticky všechna aktiva, začal pomalu zvyšovat. Ocenění na trzích s pevným výnosem tak nyní vypadá znatelně atraktivněji než před rokem: Hned zkraje letoška vzrostl globální dluhopisový index o 3 %, což je jeden z nejlepších vstupů do nového roku za poslední tři dekády. Podnikové dluhopisy investičního stupně od začátku roku 2023 vzrostly celosvětově o více než 3,6 %, čímž překonaly předchozí lednový rekord.

Investory na dluhopisech lákají především štědřejší výnosy, které vyvolala protiinflační politika centrálních bank. Zvýšení základní úrokové sazby se brzy projevilo jak na zvýšení úročení státních dluhopisů, tak podnikových bondů. A oblibě dluhopisů nahrává i fakt, že s očekávanou recesí se zřejmě zvedne i jejich hodnota. Pokud totiž centrální banky úvěrové sazby srazí, aby nastartovaly růst ekonomiky, hodnota bondů úměrně vzroste. Nadcházející rok se tak pro dluhopisové trhy jeví jako nejslibnější za posledních několik let.

Zájem je zejména o střednědobé investice

Větší výnos přinášejí standardně dluhopisy s dlouhodobou splatností, protože s sebou nesou také vyšší míru rizik. Nyní však na trzích dochází k poměrně výjimečnému stavu, kdy jsou lépe zhodnocovány krátkodobé a střednědobé investice, jejichž popularita tak logicky stoupá. Zejména proto, že reflektují aktuální úrokové sazby, což se hodí jak emitentům, tak majitelům bondů. Vzhledem k předpokladu snižování úrokových sazeb by nicméně ani delší doba uložení úspor do dluhopisů neměla představovat pro investory výrazný problém. Při výběru spolehlivého emitenta by dokonce mohla alespoň částečně zmírnit pokles reálné kupní síly aktiv ovlivněné inflací.

Největší výnos nabízejí tradičně emise podnikových dluhopisů, které mohou nabídnout i 10 % ročně a v případě spolehlivých společností mají pro rok 2023 zajímavý potenciál. V kurzu jsou například investice do energetických podniků, z dlouhodobého hlediska zejména do těch pohybujících se v oblasti obnovitelných zdrojů. Mnohé oblasti z tohoto segmentu byly v poslední době výrazně podinvestovány, jelikož se na nich projevil pokles cen ropy a energií. S růstem cen elektřiny, tepla i plynu však došlo ke zvýšení jejich zisků, což z nich činí zajímavou investiční příležitost.

Růst úrokového výnosu každopádně neznamená, že jsou na tom firmy lépe. Je jen odrazem nastavení trhu a pokud je příliš vysoko nad základní sazbou, zvyšuje se rizikovost investice. Při zvažování vhodné investice je proto nasnadě držet se základních pravidel výběru společností založených na historii či majetku daného podniku. To vše s ohledem na diverzifikaci investorova portfolia, které by mělo obsahovat více tříd aktiv s různou mírou rizikovosti.

Pro více informací kontaktujte:

Kamila Žitňáková
Crest Communications, a.s.
Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
gsm: + 420 725 544 106
e-mail: kamila.zitnakova@crestcom.cz

O skupině EFG:

Investiční skupina Energy financial group a. s. (EFG) prostřednictvím svých dceřiných společností buduje a provozuje od roku 2007 projekty zaměřené na produkci energií z obnovitelných zdrojů. Je lídrem v segmentu energetického zpracování biologicky rozložitelných odpadů a upgradingu bioplynu na biometan využitelný například jako pokročilé palivo. Společností vybudovaná a spravovaná moderní odpadářská bioplynová stanice EFG Rapotín BPS u Šumperka je vybavena nejmodernější technologií a byla jedním z prvních zařízení svého druhu v České republice. Energy financial group dále vlastní a provozuje bioplynovou stanici EFG Vyškov BPS a elektrárnu MOSTEK energo. K jejím dalším projektům se řadí EFG Green energy zajišťující přímý prodej „zelené“ energie koncovým zákazníkům a „Třídím gastro“ umožňující městům a obcím separaci gastroodpadu z domácností a jeho následné energetické zpracování v ekologických provozech EFG. Společnost se významně podílí na vývoji nových technologií ve spolupráci s českými univerzitami. Vizí společnosti je podpora odpovědného nakládání s odpady a snaha přispět k rozvoji energetického segmentu šetrného k životnímu prostředí.

Mohlo by vás zajímat