DIP vs. DPS: Konkurence nebo možnost vhodného doplnění spoření na penzi?

12. 08. 2024 | Finance

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je na trhu už několik měsíců a stal se tak i v OK KLIENT předmětem schůzek klientů s jejich finančními poradci. S příchodem tohoto nového produktu by se mohlo zdát, že na trhu s nástroji pro zajištění na stáří výrazně vzroste boj o klienta a pro klasické doplňkové penzijní spoření (DPS) už třeba ani nebude místo. Je tomu ale skutečně tak?

Jak to tak bývá, nic není černobílé, a proto se tedy nedá jednoznačně říct, že DIP najednou vytlačí DPS z trhu. Vždy bude záležet na potřebách a životní situaci daného klienta. 

Než se pustíme do rozboru toho, v čem konkrétně DIP přináší klientům nové možnosti, je vhodné si projít také to, co mají oba produkty společné. Hlavní společnou výhodou DPS i DIP je daňová uznatelnost vkladu samotného klienta. Dalším benefitem je také možnost získat příspěvek od zaměstnavatele, a to až do výše 50 000 Kč ročně. Tento příspěvek je osvobozen jak od daně z příjmu, tak i od odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Se začátkem roku 2024 přišla také novinka v podobě navýšení odečitatelné položky ze 24 000 Kč na dvojnásobek, tedy 48 000 Kč. I toto pak pro klienta znamená další možnost zvýšit svoji úsporu na daních. 

V čem se naopak oba produkty liší, je jejich funkčnost. Zatímco u DPS si klient volí z předvolených strategií, u DIP získává v tomto směru daleko větší volnost. Na výběr tak jsou jak konzervativní varianty, jako například nástroje peněžního trhu, tak i možnosti dynamičtější, například otevřené podílové fondy, dluhopisy či konkrétní akcie. Tuto variantu tak uvítají především jedinci, kteří se o investice zajímají, udržují si přehled a chtějí své prostředky zhodnocovat, někdy i na úkor většího rizika. 

Jednodušeji DIP působí také v oblasti vlastního daňového schématu. U DPS totiž v dnešním nastavení vycházejí některé varianty pro klienta výhodněji než ostatní. U DIP tyto rozdíly mizí. Stačí pouze splnit základní podmínky tohoto produktu, kterými jsou minimální doba investice 120 měsíců a výběr prostředků nejdříve v 60 letech věku. Poté už nezáleží na tom, zda si klient vybere prostředky formou renty, jednorázově či kombinací. Peněz dostane vždy stejně. 

Významným rozdílem je také absence státního příspěvků u nového produktu. U DPS jsou vklady v rozmezí od 500 do 1 700 Kč podporovány státním příspěvkem 20 %. Zde je však nutno zmínit také druhou stranu mince, a to možnost daňového zvýhodnění klientových vkladů. U DIP je totiž daňově uznatelná každá vložená koruna. DPS tuto možnost poskytuje až při měsíční úložce nad 1 700 Kč. 

Toto jsou asi nejzásadnější novinky a změny, jež DIP na trh přináší. Přestože by se o jednotlivých výhodách a nevýhodách každého z produktů dalo dalekosáhle diskutovat, je před založením jakéhokoliv z nich důležité si srovnat své priority a říct si, co od daného produktu vlastně klient očekává. Najdou se totiž skupiny, kterým jeden nebo druhý produkt bude vyloženě sedět více, zde se pak můžeme bavit o tom, že se jedná o přímé konkurenty v možnosti, jak se zajistit na stáří. Pro velkou část populace se však bude jednat spíše o vhodný doplněk k rozšíření vlastního portfolia. 

Mohlo by vás zajímat