Direct pojišťovna: I v roce 2023 budeme bojovat proti podpojištění

15. 02. 2023 | Finance

4 ze 6 domů v Česku jsou pojištěné špatně. Minulý rok jsme v Direct pojišťovně vyhlásili boj s podpojištěním. A letos v tom chceme pokračovat. Podpojištění je totiž velmi vážný problém, o kterém navíc spousta klientů vůbec neví. A přesně to chceme v Directu změnit!

Co je to vlastně podpojištění

Představte si, že máte dům, který má nyní hodnotu 5 milionů korun. Vy jste ho však kdysi pojistili na částku 2,5 milionu a od té doby smlouvu neaktualizovali.

Dům je tedy podpojištěný o 50 %. Když vám odlétne střecha za 300 tisíc, od pojišťovny dostanete maximálně polovinu z této škody.

A když dům třeba celý vyhoří, z pojistky vám vyplatí jen 1 250 000 korun. A za to si nový nepostavíte. Tento problém se přitom týká velkého počtu nemovitostí.

„Podle našich informací odhadujeme, že 4 z 6 nemovitostí jsou podpojištěné. Kvůli rostoucím cenám stavebního materiálu a práce je stavba nového domu dražší zhruba o 40 %, než byla před 2 lety. U bytů to je pak v určitých regionech ještě horší. Jejich cena totiž někde vzrostla až dvojnásobě. Obecně se dá říct, že když klient smlouvu poslední 2 až 3 roky neaktualizoval, je podpojištěný,“ upozorňuje Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

Nejsme podpojišťováci

S takzvaným podpojištěním se Direct rozhodl bojovat. „Nedává nám smysl, aby lidé měli sjednané pojištění, které jim ve finále dostatečně nepomůže, když to budou potřebovat. Řekli jsme si, že nejsme přece podpojišťováci a navrhli několik opatření, aby lidé u nás měli nemovitosti pojištěné na správnou hodnotu. Měníme tak podpojistky na pojistky,“ vysvětluje Maťašeje.

Kalkulačka Directu = žádné podpojištění

Problémem často bývá, že lidé nevědí, na jakou hodnotu si mají nemovitost pojistit.

U bytů platí, že ho máte pojistit na částku, která odpovídá ceně, za kterou byste mohli koupit podobný byt v podobné lokalitě a kvalitě.

U domů pak volíte hodnotu, za kolik je možné novou nemovitost znovu postavit.

„Málokdo ale tyto ceny zná. Proto jsme vytvořili kalkulačku, do které klienti zadají základní údaje o své nemovitosti, jako je její plocha, materiál atd., a ukáže se jim částka, na kterou mají domov pojistit. Kalkulačku pravidelně aktualizujeme a garantujeme, že když si klient pojistí dům nebo byt na navrženou hodnotu, nebudeme uplatňovat podpojištění,“ vysvětluje Maťašeje.

Jednoduchá aktualizace pro současné klienty

Kalkulačkou to ale nekončí. I když si totiž sjednáte pojištění majetku správně, není jisté, že takto nastavená hodnota bude i za pár let aktuální. Smlouvy byste tedy měli v ideálním případě každý rok aktualizovat.

„To ale dělá málokdo. Proto jsme se rozhodli, že to klientům usnadníme. Každý rok jim nabídneme možnost pojistku jednoduše aktualizovat tím, že zaplatí podle nových platebních údajů. Ale neznamená to automaticky, že částka bude vždy vyšší. Pokud ceny nemovitostí budou klesat, tak tomu přizpůsobíme i cenu za pojištění,“ dodává Maťašeje.

Statistika nuda je…

A ještě pár cenných údajů, které dokazují, že statistika vůbec nemusí být nudná. Za rok 2022 vyřešila Direct pojišťovna 9 496 škod, za které vyplatila celkem 171 852 000 korun. Průměrné pojistné plnění činilo 18 000 Kč. Řečeno sportovní terminologií „na bednu“, tedy mezi první tři nejčastější řešená rizika z majetkového pojištění se dostaly vodovodní škody, vichřice a přepětí.

Mohlo by vás zajímat