Nemovitostní fond Trikaya úspěšně investuje do udržitelné rezidenční výstavby – rok 2022 přinesl investorům vysoké zhodnocení

2. 03. 2023 | Finance

Investiční fond Trikaya má za sebou nejúspěšnější rok své již pětileté historie. Manažeři fondu se loni rozhodli rozšířit investiční portfolio o podíl na rozsáhlém rezidenčním projektu orientovaném na udržitelnost. Volba padla na projekt nové bytové Čtvrti Pod Hády v Brně, jehož investice přesáhne 4 miliardy korun. Tato strategie se ukazuje jako úspěšná. Fond vykazuje za uplynulý rok 2022 nadprůměrné zhodnocení ve výši 9,06 %.

„V aktuální době plné turbulencí a inflace jsme rádi, že jsou naším oborem právě nemovitosti. A to i navzdory mírnému ochlazení realitního trhu v posledních měsících. Hodnota nemovitostí stabilně dlouhodobě roste, a proto jsou velmi vhodnou investiční příležitostí,“ vysvětluje zakladatel developerské skupiny Trikaya Dalibor Lamka.

„Domníváme se, že i v roce 2023 nabídne fond minimálně stejně vysoké zhodnocení jako v roce 2022. Od svého založení dosáhl fond výnosu ve výši 26,50 %, průměrné zhodnocení se pohybovalo okolo 6,5 % ročně. Abychom investorům zajistili stabilní výnos, rozhodli jsme se v souladu s investiční strategií v následujících letech do fondu zahrnout i aktiva rezidenčního bydlení,“ vysvětluje Lamka. 

Součástí fondu Trikaya se tak nově stává výrazná část projektu Čtvrť Pod Hády, který je  navržen jako environmentálně udržitelný. Jde o rezidenční projekt stejnojmenné developerské skupiny Trikaya v investiční hodnotě přes 4 miliardy korun, který v následujících několika letech počítá s výstavbou 1000 nových bytů ve 4 etapách. Územní rozhodnutí již bylo vydáno a stavební práce první etapy plánuje developer zahájit ve druhém kvartálu roku 2023.  

Zvolenou strategií jsou si zakladatelé nemovitostního investičního fondu jisti. Z toho důvodu plánují investici v projektu Čtvrť Pod Hády v následujících letech postupně zvyšovat. 

„Chceme tak nabídnout investorům podíl na vlastnictví projektu prostřednictvím fondu. Stavba celého projektu bude trvat déle než 6 let, díky čemuž se pro investory stává velmi zajímavou investicí – a to z pohledu ochrany prostředků během různých ekonomických cyklů,“ uzavírá finanční ředitel skupiny Trikaya Jan Kolařík. 

Čtvrť Pod Hády – modrozelená čtvrť budoucnosti

Jedná se o jeden z největších developerských projektů v Brně náležící skupině Trikaya. Nová zelená obytná čtvrť nabídne přes 1000 nových bytů v bytových domech i viladomech ve strategické lokalitě – brněnské čtvrti Maloměřice a Obřany. Tuto lokalitu definuje unikátní spojení města a přírody. Její obyvatelé budou mít pohodlně na dosah obojí. Čtvrť Pod Hády ale nabídne mnohem víc než dobré umístění.

Projekt bude postaven na moderních technologiích umožňujících udržitelný provoz a úsporné hospodaření s vodou. Je navržený s důrazem na zelená řešení a vzniká v místě zapomenutého brownfieldu, ze kterého přebírá část recyklovatelných materiálů. Stavby budou opatřeny zelenými střechami a fotovoltaickými panely. Součástí okolního zázemí projektu bude centrální náměstí, obchody, nabíjecí stanice pro elektromobily či energeticky úsporné osvětlení. 

Za kvalitu projektu ručí známá jména – o architektonický návrh budov se postaralo duo Kuba & Pilař, které loni získalo prestižní cenu Architekt roku 2022. Střešní zahrady s vyhlídkami a zelená prostranství navrhoval ateliér Flera architekta Ferdinanda Lefflera. K zahájení prací a prodeje bytů dojde ve 2. kvartálu letošního roku. Nové byty z I. etapy budou připraveny k nastěhování v polovině roku 2025. 

Investiční nemovitostní fond Trikaya

Zakladatelem fondu je developer Trikaya s 13letou zkušeností na realitním trhu. Strategií fondu je investovat do komerčních a rezidenčních nemovitostí, které realizuje skupina Trikaya. 

Developerské projekty skupiny jsou navrženy s ohledem na ekonomickou, sociální a environmentální udržitelnost, některé z nich mají i certifikáty BREEAM a LEED. Investoři mohou do projektů investovat prostřednictvím zápůjček, dluhopisů nebo majetkové účasti na společnostech ze skupiny Trikaya. Obhospodařovatelem a administrátorem fondu je investiční společnost CODYA.

Mohlo by vás zajímat