Volarik Capital chce investorům zhodnocovat peníze a zároveň myslet na udržitelnost a okolní komunitu

8. 09. 2023 | Finance

Mezi nabídkou pro kvalifikované investory lze najít fond vizionářského podnikatele odhodlaného rozvíjet v Česku udržitelný turismus. Mike Volařík, majitel úspěšného mikulovského Wellness & Wine Hotelu Volarik a stabilní společnosti Bottling Printing, má plán, jak přitáhnout do malebného Mikulova víc movitých klientů. V jeho developerských projektech je přitom vidět maximální důraz na špičkovou architekturu a ekologii.

V posledních letech mezi kvalifikovanými investory nabývají na popularitě zejména nemovitostní fondy, které obvykle umožňují investovat do komerčních nemovitostí i rezidenčních nemovitostí a nabízí investorům stabilní výnosy. Fond Volarik Capital SICAV ovšem není jen o nemovitostech, jeho portfolio zahrnuje tři oblasti – real estate, industry a hospitality. „Společnost vznikla v roce 2022, aby zastřešila již fungující projekty, Wellness & Wine Hotel Volarik, Apartmány Volařík a Bottling Printing, a je ideálním řešení v rámci růstu společnosti a dalších projektů. Jejím cílem je strategicky zhodnocovat finanční prostředky skrze projektování, výstavbu a následný provoz nemovitostí na jižní Moravě,“ popisuje Mike Volařík, majitel fondu Volarik Capital SICAV.

Podnikatelský příběh Mika Volaříka, jenž je členem známe vinařské rodiny z Mikulova, začal v momentě, kdy převzal zchátralý hotel a podařilo se mu získat prostředky na jeho rozsáhlou přestavbu. Rozhodl se investovat hlavně do špičkového designu, aby byl hotel atraktivní i pro náročnou klientelu. Jakmile začal Mike podnikat jako hoteliér, přišel covid, a s ním poměrně náročné období. Následné oživení se už ale naplno projevilo v rychle rostoucích tržbách hotelu. V loňském roce dosáhl hotel 59% obsazenosti a tržeb ve výši 71 milionů korun, což představuje trojnásobný nárůst oproti stavu před rekonstrukcí. Díky skvělým sužbám, kvalitnímu designu a nádherné lokalitě Mikulova se hotel umístil na prvním místě v prestižním řebříčku Amazing Places.

Dalším důležitým segmentem společnosti Volarik Capital je divize Industry. „V oblasti Industry vlastníme Bottling Printing, společnost s třicetiletou tradicí, která se specializuje na průmyslové značení a kódování výrobků,“ popisuje podnikání Mike Volarik. Společnost se během tří desetiletí rozšířila a v současné době působí na slovenském, rumunském a českém trhu. 

V současné době fond disponuje objemem účetních aktiv 270 milionů korun. Strategie je založena na transparentním, a především bezpečném financování s dlouhodobě stabilním výnosem, což z něj vytváří atraktivní možnost diverzifikace portfolia. Při investičním horizontu 5 let se roční fond cílí na roční zhodnocení 8 %, zatím se prostředky fondu zhodnocují tempem, které by mohlo za první rok jeho existence přesáhnout 10 %, čímž poráží aktuální inflaci. Záměrem zakladatele fondu Mika Volaříka ale není jen vydělávat peníze, chce také pozitivně přispívat k rozvoji cestovního ruchu v okolí Mikulova a dbát na ochranu životního prostředí. 

Budoucnost udržitelného turismu a realit v Mikulově 

V současné době má Volarik Capital SICAV tři aktiva: Wellness & Wine Hotel Volarik, společnost Bottling Printing a apartmány, které fondu úspěšně vykazují zisky. Po naplnění fondu plánuje společnost Volarik Capital realizovat řadu nových zajímavých projektů. „Mým cílem je fond naplnit co nejdřív, díky čemu získáme dostatečný kapitál na realizaci všech nových projektů v Mikulově. Naší vizí je vybudovat projekty do pěti až sedmi let,“ dodává Mike Volarik. 

V oblasti hospitality patří mezi plánované projekty butikový Design & Wine Hotel Konšelé, který navrhl renomovaný architekt Martin Bukolský. Hotel přinese 34 luxusních pokojů, restauraci, wellness a současně se bude pyšnit udržitelným přístupem, včetně zelené střechy s fotovoltaikou, využívaní šedé vody a dalšími inovativními prvky. Divize Hospitality plánuje také projekt Family & Spa Resort Turold, který bude nabízet 110 pokojů s rozsáhlým zázemím pro děti a rodiny. Stejnou filozofii udržitelnosti uplatňuje fond také u projektů v oblasti real estate, které přinášejí kvalitní bydlení. Společnost plánuje postavit 67 prémiových bytů na ploše 6 000 m2. „Budova je navržena podle konceptu passiv haus ve spolupráci se Seanem Cliftonem ze studia Jestico + Whiles. V praxi to znamená, že používáme betonové základy v kombinaci s dřevěnou konstrukcí. K tomu přidáváme tepelná čerpadla, fotovoltaiku, zelené střechy a využití šedé vody,“ popisuje Mike Volařík. V areálu Mikulova vznikne také projekt rekreačních lázní, které návštěvníkům poskytnou léčebné pobyty. 

Mohlo by vás zajímat