Zlato drží prst na tepu doby už tisíc let. Dnes do něj mohou klienti i spořit

13. 01. 2023 | Finance

IBIS InGold je neodmyslitelnou součástí zlatého trhu. Příští rok oslaví, s více než 70 tisíci spokojených zákazníků a 300 obchodními partnery, 25 let od svého založení. Vyplatí se dnes zlato prodávat, a co od něj klienti očekávají? Jak se společnosti s tak tradičním sortimentem, jako jsou drahé kovy, daří držet krok s dobou? Na to se zeptáme Petra Špičáka, manažera pro významné partnery společnosti IBIS InGold.

Vyplatí se mi jako poradci zahrnout zlato do svého portfolia? Proč bych jej tam měl zařadit?

Zlato je u partnerů i poradců oblíbené, protože v dnešní nejisté době představuje snadné a univerzální řešení reálných investic a na rozdíl od mnoha jiných produktů jeho provizní přínos roste nejen s prodejem, ale v případě našich partnerů, i s výkupem cenných kovů.

Popularita zlata roste i u klientů. V současné době je v průzkumu oblíbenosti spořicích produktů na prvním místě s 55 %. Prakticky každý druhý dospělý člověk ho tedy poměrně výrazně preferuje, a takový obchodní potenciál na trhu i ve vlastním kmeni už nemůžete ignorovat.

Nebudou ale lidé hledat zlato spíš u zlatníka než u finančních poradců?

To mnoho lidí dělá, ale pokud jako poradce pečuji o klientovo portfolio, měl bych do něj zařadit zlato jako nedílnou součást. Na fyzické kovy se nesmíme dívat jako na protivníka ostatních finančních instrumentů. Hleďme na něj spíše jako na stabilizační složku portfolia. Klienti tak budou mnohem spokojenější, protože jim pomůžete vybudovat bezpečné portfolio „do každého počasí“.

Jaký podíl by mělo zlato v portfoliu klienta tvořit?

To je otázka za milion. Extrémní postoje „vše do zlata“ nebo „žádné zlato“ jsou spíše postojem fanatika. Správná odpověď bude vždy záležet na konkrétní situaci klienta, jeho zdrojích, cílech a potřebách. Nedaleká válka poukázala i na neinvestiční funkce zlata (jedná se o reálný, lehce přenosný a skladovatelný majetek – hodnotu vyšší než jeden milion korun máte v cihličce menší než je velikost mobilního telefonu). Pokud byste chtěli vyjádření číslem, tak můj soukromý názor je, že fyzické zlato by mělo tvořit přibližně 10-30 % portfolia, ale jak jsem řekl, záleží na konkrétní situaci klienta.

Lidé vnímají zlato jako udržitele hodnoty a protikrizovou pojistku. Je určitou zárukou anonymity a pojistkou proti katastrofickým scénářům. Právě tyto přednosti a úlohy zlata je vhodné zohlednit při rozhodování o výši zastoupení zlata v portfoliu klienta.

Zmiňujete fyzické zlato. Jaký je rozdíl mezi fyzickým a tzv. papírovým zlatem, například ve formě ETF?

Za mě se jedná o dva zcela rozdílné nástroje. Trochu jako umělé sladidlo a cukr. Umělé sladidlo vám dodá sladkou chuť, ale energetickou hodnotu cukru prostě nenahradí. Pokud by běžec chtěl doplnit energii umělým sladidlem, budete jej mít za blázna.

Stejně jednoúčelově vnímám i ETF. Pokud bych chtěl čistě výnosově spekulovat nad cenou zlata, myslím tím, že chci snadno a rychle nakoupit a prodat, může být pro mě ETF ideálním nástrojem. 

Vše se pak koncentruje na výběr správného partnera, riziko defaultu protistrany však nesu vždy. Pokud do svého výběru zahrnu i neinvestiční důvody, dovede mne to k fyzickému zlatu, které má navíc tisíciletou tradici.

Pokud se rozhodnu jako klient do zlata investovat, na co je třeba dávat si pozor? A na co bych měl jako poradce klienta upozornit?

Primárně je důležitý výběr obchodního partnera nebo společnosti, od které zlato nakupuji. Vysoká inflace a razantní zvýšení úrokových sazeb zásadně změnily podmínky pro mnohé, do té doby, zdravé projekty na finančním trhu. První problémy se již na trzích objevují a mnozí poradci a společnosti se chrání před reputačním rizikem a daleko pečlivěji si vybírají partnery pro své obchodní aktivity, a to je dobře. 

Ve zlatě je bezpečnost a ochrana proti reputačnímu riziku stejně důležitá. Stačí se totiž podívat, kolik produktů se vydává za zlato na serverech jako AliExpress, Wish a podobně. I proto spolupracujeme přímo se švýcarskou rafinérií PAMP a britskou královskou mincovnou The Royal Mint, díky čemuž klient nakupuje bezpečně – přímo od výrobce.

Zlaté slitky PAMP jsou vybaveny od roku 2016 technologií VERISCAN, nejmodernější nedestruktivní technologií ověření pravosti. Pro nás je bezpečnost klienta a komplexnost služeb na prvním místě. Proto garantujeme nejen původ, ale i prvodržitelství zlata a výkup námi dodaného zlata přímo ve smlouvě. 

Jak jsme si řekli, fyzické zlato je na trhu několik staletí. Jak zapadá do dnešní digitální doby?

Inovovat zlato jako prvek by byla výzva a asi bychom dostali Nobelovu cenu, kdyby se nám to podařilo. Příležitost vidíme v tom, jak ho přiblížit zákazníkům a jak jim zajistit co nejvyšší komfort při investování.

V naší nabídce je kompletní plejáda možností od jednoduchého přímého nákupu, přes postupný nákup konkrétních slitků a mincí, až po strukturované produkty. Investiční zlato je tak dostupné široké veřejnosti. Investovat do zlata je možné pravidelně už s částkou od 100 Kč a i drobný investor může využívat výhodnější cenu velkých slitků. Navíc v našem nejnovějším spořicím produktu iiplanRentier® nesvazujeme klienta žádnými omezeními ani povinnostmi, jak na straně spoření, tak na straně čerpání, které může proběhnout ve formě investičních slitků či mincí nebo v penězích. Dokonce se nám podařilo, podle sdělení obchodníků z terénu, zjednodušit obchodní rozhovor o cca 1/3. 

Klient si nakupuje zlato  podle svých představ a možností. Formu výběru nastavuje až ve chvíli, kdy chce své rezervy čerpat a vybere si to, co mu bude nejvíce vyhovovat. Peněžní prostředky odchází na účet klienta do 24 hodin a vybrané zlato a stříbro expedujeme do 48 hodin prostřednictvím pojištěné zásilky. Pečlivě sbíráme odezvu klientů a posouváme laťku komfortu a bezpečnosti našich služeb co nejvýše.

A  jak tedy se zlatem začít?

Je to snadné, stačí zavolat. Máme více než 300 partnerů v ČR a okolních zemích. Dodáváme kompletní servis, od školení obchodníků až třeba po výplatu provizí. Záleží, co partner potřebuje. Jediné, co nemusíme řešit, jsou storna, protože vyplácíme provize z reálného základu. 

Zlato navíc v této chvíli není zatíženo regulací a je tak pro obchodníky mnohem dostupnější.

Zlato je všeobecně známé a jako zajímavou hodnotí investici do zlata 55 % populace.

Nabízíme bezpečný nákup s garancí prvodržitelství a garancí výkupu.

Odměnou je férová provize bez storen.

Co víc si přát.

Petr Špičák

Petr Špičák
IBIS InGold

Mohlo by vás zajímat