Aktualizace Talkey. Multilicenční model, jednodušší práce s klíči a bezpečnější šifry

8. 10. 2022 | Technologie

Verze Talkey 5.0 je tady. Pracovali jsme na novinkách, díky kterým se vám bude s aplikací snáze pracovat. Nově můžete např. používat více licencí na jednom zařízení. Zjednodušili jsme také práci s klíči – nyní můžete používat jeden klíč pro mobilní i desktopovou aplikaci. Talkey jsme rovněž obohatili o kryptografické algoritmy, které splňují doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Čtěte dále, co je nového.

Multilicenční model

První novinkou aktualizace je přidaní multilicenčního modelu do aplikace Talkey. Nově můžete na jednom zařízení, bez ohledu, jestli je to PC nebo mobil, pracovat s více licencemi. Pokud máte Premium nebo Free licenci a váš obchodní partner vás přidá do své vlastní enterprise sítě, stačí si do aplikace jednoduše přidat další licenci.

Sjednocení desktopových a mobilních klíčů

V nové verzi 5.0 už nemusíte na každém zařízení generovat nový klíč. Každý uživatel bude mít stejný klíč pro konkrétní e-mailovou adresu jak na desktopovém, tak mobilním zařízení. Pokud už klíč existuje, stačí si pomocí aplikace přenést klíč na nové zařízení. Práce s klíči tak pro vás bude komfortnější, přitom ale stejně bezpečná jako doposud. Samozřejmě doporučujeme provádět pravidelné zálohy klíčů, ať předejdete případným problémům v budoucnu – například při výměně starého zařízení za nové.

Upozornění! Vzhledem k novinkám v systému musí stávající uživatelé Talkey provést synchronizaci klíčů a přenést jednotlivé klíče manuálně mezi počítačem a mobilním zařízením. Návod na přenesení klíčů najdete zde.

Nové šifry

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal dnes 8.6.2022 doporučení pro kryptografické systémy, které obsahují pouze schválené kryptografické algoritmy. Proto jsme do nové verze Talkey 5.0 implementovali schválené kryptografické algoritmy:

  • symetrické algoritmy: AES 256 GCM
  • asymetrické algoritmy: ECDH 384
  • hashovací funkce: SHA-384

Z pohledu norem a regulací tak nově implementované algoritmy v informačním systému Talkey splňují doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost v oblasti kryptografické ochrany.

Mohlo by vás zajímat