Michal Pobuda: Drahé kovy tvoří pro některé investory zajímavý doplněk tradičních investičních portfolií

8. 10. 2022 | Rozhovory

Jak se společnosti KAPITOL finančně daří v jednotlivých odvětvích nabízených produktů? Jaké výhody má investování do drahých kovů? Kam se vyvíjí finanční poradenství? O tom všem a také o dalších zajímavých tématech jsme si povídali s Michalem Pobudou, který se na Colors of Finance zúčastní panelové diskuze Stávající klient nad zlato.

Michale, společnost Kapitol se specializuje na finanční poradenství, nemovitosti, cenné kovy a pojištění. To je obrovský záběr. Jak se vám v jednotlivých segmentech dařilo v první polovině tohoto roku?

Záběr to sice je, ale mám v KAPITOLu skvělou partu zkušených lidí, se kterými bych se nebál pustit i do dalších příbuzných oblastí. Co se výsledků týče, jsem s ohledem na situaci na trhu nadmíru spokojen.

V realitce máme oproti loňsku několikanásobný obrat, ale necelé dva roky po založení to ještě není velké hrdinství. Obchod s cennými kovy oproti loňsku roste zhruba o třetinu. Tým autopojištění drží loňská fantastická čísla, což s totálním nedostatkem aut na trhu beru jako velký úspěch.

Náš největší tým poradenství nastartoval vloni dvouciferný růst, který pokračuje i letos. Nejvíce se nám daří v pojištění a investicích. Vedle toho asi nikoho nepřekvapí, že nejhorší výsledky máme v úvěrech. Za malý zázrak považuji, že jsme v úvěrech za první pololetí na loňských číslech, za což vděčíme novým posilám v týmu.

Patříte do významné finanční skupiny Vienna Insurance Group (VIG) – jak Vám pomáhá zázemí velkého koncernu? Sdílíte společné know-how a učíte se od sebe navzájem?

V dnešní době je naše propojení se skupinou VIG zejména kapitálové. Dává nám obrovskou stabilitu a tím pádem i jasnou perspektivu pro poradce. S pojišťovnami ve skupině se lišíme velikostí i povahou podnikání, takže děláme jiné věci a děláme je jinak. Historicky máme se spoustou lidí skvělé vztahy a rádi si s nimi povídáme o tématech z branže. Jsme ale jen jedna z mnoha nezávislých poradenských firem na trhu, která s nimi dělá business.

Zhruba před rokem jste si založili vlastní realitní společnost. Co Vás k tomu vedlo?

Propojení realit a finančního poradenství nám dávalo obrovský smysl. Chtěli jsme našim poradcům nabídnout možnost rozšířit své podnikání pod záštitou KAPITOLu. Založili jsme tak začátkem minulého roku realitku, která sdílí naše hodnoty, vizi i přístup. Z toho rozhodnutí mám zpětně velkou radost.

Jak si v realitním sektoru vedete – kolik máte realitních makléřů a v kolika městech působíte? Je těžké uspět v konkurenci, nebo čerpáte z výhod již vybudované klientely?

Snažíme se využívat znalostí i zkušeností poradenské sítě, ale budujeme realitku úplně od nuly. Máme vybudované kompletní zázemí na špičkové úrovni a postupně nabíráme makléře. Přestože poslední rok pro rozjezd realitky není úplně optimální, máme dneska kanceláře v jedenácti městech a kolem dvaceti makléřů.

Nabízíte možnost investování do cenných kovů. Proč by podle Vás lidé měli investovat do zlata, stříbra nebo platiny? Z řad jakých klientů je o tento typ investice největší zájem?

Drahé kovy tvoří pro některé investory zajímavý doplněk tradičních investičních portfolií. Uchovávají dlouhodobě hodnotu a řadě klientů imponuje fakt, že dokáží do malého fyzického objemu uschovat relativně vysokou hodnotu a mít ji po ruce. Tato výhoda má ovšem svoji cenu v podobě vyšších transakčních nákladů. Současná složitá a nejistá doba vyvolala u klientů vyšší poptávku po drahých kovech, ale nelze jednoduše specifikovat u koho nejvíce. Drahé kovy v podobě mincí a medailí se nakupují do sbírek nebo jako dárky, různě velké slitky pak kupují drobní i větší investoři.

Kam se podle Vás vyvíjí segment finančního poradenství? A v čem se Vaše finanční služby odlišují od konkurence, co je Vaší přidanou hodnotou?

Finanční poradenství se v Česku profesionalizuje. Na poradce je vyvíjen stále větší tlak aby dokázali klientům kvalitně poradit a ne jen prodat finanční produkt. Tento trend jde ruku v ruce s rostoucí finanční gramotností a všudypřítomností technologií. V KAPITOLu investujeme stále více energie do komplexního poradenství, ke kterému se hlásí každoročně více poradců. Investujeme do vzdělávání a vytvořili jsme pro poradce skvělou a oceněnou aplikaci KAPPKA, která dokáže v rukách zkušeného poradce klientovi poskytnout diagnózu jeho finanční situace a navrhnout dlouhodobý finanční plán. Poradcům dokážeme nabídnout špičkové zázemí pro jejich svobodné podnikání. Společně chceme být pro klienty jasnou volbou pro řízení rodinných financí.

Kde sbíráte inspiraci – dáte nám tip na zajímavou knížku, film nebo třeba podcast, který pravidelně posloucháte?

Inspiraci rád hledám přemýšlením o věcech, které s mojí prací zpravidla velmi málo souvisí. Zbožňuju astrofyziku a poslední dobou mě stále více baví technologie využívající blockchain. Pro ty z Vás, kteří si věci rádi dáváte do souvislostí mohu jednoznačně doporučit skvělý podcast Za Humny o všelijakých tématech z mezinárodního dění a politiky.

Mohlo by vás zajímat