David Marek: Izrael je nejatraktivnější trh pro venture capital na světě

28. 02. 2023 | Rozhovory

Proč je Izrael přezdíván Start-up Nation a v čem je izraelský trh jiný, oproti českému? Jaké jsou momentální trendy v oblasti kybernetické bezpečnosti? O těchto tématech jsme si povídali s výkonným ředitelem fondu Springtide Ventures Davidem Markem.

Davide, jako výkonný ředitel fondu Springtide Ventures, který spadá do investiční skupiny KKCG, jste zodpovědný za celkovou strategii firmy, investiční procesy a správu portfolia. Prozradíte nám, jak vypadá Váš všední den a co vše řešíte?

Těžiště mého pracovního dne typicky tvoří jednak komunikace se zakladateli, managementem a ostatními akcionáři našich stávajících společností v portfoliu (hodnocení jejich výsledků a podpora jejich dalšího rozvoje), jednak vyhodnocování nových investičních příležitostí v úzké spolupráci se svým týmem ve Springtide. Vzhledem k unikátnímu zaměření Springtide Ventures na Izrael, jsou standardní součástí mého programu pravidelné cesty do Tel-avivu.

Ve Springtide Ventures se specializujete na venture capital, investovali jste již do několika izraelských technologických start-upů a firem. Proč právě Izrael?

Izrael bývá přezdíván Start-up Nation. Ne nadarmo. Když v Tel Avivu vyrazíte na kafe, s trochou nadsázky se dá říct, že cestou zakopnete alespoň o jednoho jednorožce, tedy firmu s valuací nad jednu miliardu dolarů. V počtu úspěšných start-upů na jednoho obyvatele je Izrael zdaleka nejatraktivnějším trhem pro venture capital na světě. Na tomto místě je patřičné zmínit i promyšlenou politiku státu, která velmi aktivně – prostřednictvím výborně nastavené spolupráce privátního, vládního, univerzitního a vojenského sektoru – podporuje technologické inovace a transformativní odvětví, do kterých spadá například umělá inteligence, kyberbezpečnost či cloud. Tento přístup nás nadchl a pro Česko představuje inspiraci hodnou následování. 

Co jste se za dobu 6 let aktivního investování v Izraeli naučili? V čem je izraelský trh rozdílný a jak zde funguje byznysová komunikace, narazili jste i na nějaké kulturní rozdíly?

Pravděpodobně největší rozdíl, na který jsme na izraelském trhu narazili, je podstatně vyspělejší ekosystém pro podnikatele. Izraelci mají v tomto mnohem aktivnější přístup a myslí globálně. To je pro zakládání a rozvoj startupů velmi pozitivní. Dalším kulturním rozdílem je rychlost řešení problémů – podnikatelé nečekají a jdou rovnou tou nejpraktičtější cestou a jsou zvyklí řešit vícero výzev najednou. V České republice je řada talentovaných podnikatelů a inovátorů, ale jako národ jsme často opatrnější a váhavější. Ti nejlepší se tak často inspirují ‚‚venku’’ a fungující postupy pak aplikují doma. Jako firmě nám jde právě o podobný přenos zkušeností a poskytnutí inspirace českým podnikatelům i státní správě.

Jaká máte specifika a parametry při výběru nových firem a projektů, do kterých plánujete vstoupit? A co vás spolehlivě od spolupráce odradí? 

Jdeme analyticky hodně do detailu, soustředíme se primárně na 4 důležité oblasti. Hodnotíme samotné zakladatele a tým, technologickou unikátnost produktu, velikost tržní příležitosti a strategii vstupu na trh. Jsme velmi úzce oborově zaměření – investujeme pouze do start-upů B-2-B SaaS v oborech kybernetická bezpečnost, cloudová infrastruktura a umělá inteligence. Tato specializace zvyšuje naše šance, že budeme úspěšnější jak při výběru investic, tak při jejich rozvoji.

Spolehlivě nás odradí nedostatečná komerční erudice týmu a jeho nízké ambice. Investujeme pouze do firem s globálním potenciálem, o němž ale musí být přesvědčen v první řadě samotný zakladatelský tým. Pokud necítíme ze zakladatelů „drive“, jdeme od toho.

Mnoho z Vašich projektů se věnuje kybernetické bezpečnosti – to je věčně ožehavé téma. Skoro by se dalo říct, že „hackeři“ jsou vždy o krok napřed. Jaké jsou aktuální trendy v oblasti kyberbezpečnosti a kam se tento trh vyvíjí?

Kybernetická bezpečnost je velmi pestrá a stále se rozšiřující oblast. A máte pravdu: Dnes už ani nestojí otázka tak, „zda budete hacknutí“, ale „kdy budete hacknutí“ a „jak jste schopni předejít škodám“.  Zatímco dříve byly cílem hackerů primárně velké firmy, dnes se předmětem útoku hojně stávají i malé a střední podniky. Ať se podíváte na jakoukoliv statistiku, zjistíte, že počet útoků celosvětově vykazuje dynamicky rostoucí tendenci a současně roste i průměrná výše škody. To znamená, že investice podniků do kybernetické obrany porostou bez ohledu na obtížné ekonomické vyhlídky.

Asi nejzajímavějším technologickým trendem je cloud security. Neboť v cloudu nemáte jasný perimetr obrany, ochrana dat v cloudu nemůže využívat on-premise řešení. Právě cloud security předvídáme nejrychlejší růst a největší potenciál.

Dalším trendem, který stojí za zmínku, je zabezpečení proti insiderům (zaměstnancům postižených podniků), kteří představují procentně okolo 70 % všech úniků informací.

Ve Springtide Ventures působíte od roku 2018. Kam jste se pod Vaším vedením posunuli a jaké plány máte do budoucna?

Za největší úspěch považuji to, že se nám podařilo dosáhnout několik úspěšných exitů. Například prodej společností Geewa a Spot či úspěšné etablování brněnského Threatmarku ve Spojených státech amerických.

Ohledně plánů do budoucna chceme dále pracovat na našich investičních aktivitách v Izraeli včetně zrobustnění našeho týmu.

Dále bychom rádi zúročili naše zkušenosti z Izraele a pomohli českým founderům v úspěšném globálním scale-upu. 

Kde sbíráte inspiraci – dáte nám tip na zajímavou knížku, film nebo třeba podcast, který pravidelně posloucháte?

Z poslední doby mohu vřele doporučit knihu „Cybermania“ od Eviatara Matanii, zakladatele a prvního ředitele Izraelského národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Velmi barvitě popisuje cestu, jak se stal Izrael během 10 let globálním lídrem v kybernetické bezpečnosti.

Mohlo by vás zajímat