Dan Vaško: Silverline RE díky stabilnímu dvoucifernému výnosu plní sen investorů

24. 01. 2023 | Rozhovory

Fond kvalifikovaných investorů Silverline Real Estate v minulém roce rozvířil klidné vody v segmentu rezidenčních developerů, když investorům nabídl nevídané zhodnocení 10 % p.a. Dodáním tohoto zhodnocení v roce 2022 potvrdil první místo z pohledu výnosnosti českých FKI zaměřených na rezidenční development, a zároveň se zařadil mezi pětici nejvýnosnějších nemovitostních fondů obecně. Strategii fondu a očekávání na následující rok s námi nasdílel Dan Vaško, zakladatel a výkonný ředitel fondu.

Vaše společnost se věnuje rezidenčnímu developmentu. Proč jste si pro podnikání zvolili právě tento obor?

Rezidenčnímu developmentu jsme se s kolegy věnovali již delší dobu, měli jsme tak možnost tento obor do hloubky poznat. Z investičního pohledu je segment nemovitostí velmi zajímavý, jelikož plní funkci konzervativní investice odolné větším výkyvům známým např. z akciového trhu. Díky dlouhodobému pomalému tempu výstavby v ČR je zde navíc velmi silný převis poptávky po kvalitních nemovitostech nad její nabídkou, což utváří vhodné prostředí pro developery. Nesmíme zapomenout ani na sociální dopad developmentu – jinak než výstavbou nedostatečnou nabídku bydlení nezlepšíme.

S postupným růstem počtu i velikosti projektů jsme se v roce 2021 rozhodli založit fond kvalifikovaných investorů, díky němuž se na rozvoji developmentu zejména v ČR, ale později i v zahraničí, můžou podílet i externí investoři.

Fondů kvalifikovaných investorů orientovaných na rezidenční development je v ČR více než deset. Čím se od ostatních fondů odlišujete?

Řídíme fond na základě zkušeností z poradenství pro nejprestižnější globální fondy privátního kapitálu. K výběru projektů přistupujeme koncepčně a analyticky, zakládáme si na hlubokém porozumění fundamentů trhu. Z desítek příležitostí zainvestujeme vždy jen pár vybraných s očekávanými vysokými maržemi a přijatelným rizikem. Investiční portfolio fondu diverzifikujeme jak z pohledu typů, tak lokalit projektů. Developerské projekty navíc řídíme přímo v rámci fondu, což nám umožňuje udržet marži finanční instituce i developera. Všechny tyto aspekty pak vytváří naši unikátní propozici, díky které jsme schopni nabídnout zhodnocení 10 % p.a., navíc i s preferenčním ochranným mechanismem pro investory.

V médiích se nyní často cituje pokles cen nemovitostí. Jak se tato situace na trhu dotkla vašeho fondu?

Celé odvětví si nyní prochází zkouškou, kterou nepoznalo více než dekádu. Zvýšení úrokových sazeb se promítlo do prudkého snížení likvidnosti na trhu, nepozorujeme ovšem poklesy nominálních cen nových nemovitostí či stavebních pozemků – a ty jsou pro developery klíčovými aktivy na rozvaze. Díky vysoké míře inflace, resp. růstu příjmů, ovšem dochází k rychlému poklesu reálných cen nemovitostí, tj. jejich dostupnosti z pohledu počtu ročních platů nutných k jejich zakoupení. Tím postupně dochází k odmazání nadhodnocení nemovitostí a kultivaci trhu s jeho návratem k dlouhodobému rovnovážnému stavu. Koncem roku 2023 se tak zlepší dostupnost rezidenčních nemovitostí až o 20 % oproti konci roku 2021, což společně s poklesem úrokových sazeb bude výborný startovní bod pro nový udržitelný růst trhu.

Našeho aktuálního portfolia projektů se dočasně nižší prodeje na trhu dotkly minimálně, jelikož jsou projekty stále v přípravné fázi před samotnými prodeji. Naopak bych si dovolil říct, že nám současná situace pomáhá lépe nastartovat budoucí růst – na trhu nyní existuje výrazně více příležitostí pro nákup pozemků či nemovitostí pro rekonstrukcí než před rokem či dvěma, a to navíc s možností vyjednání zajímavých slev.

Co plánujete a připravujete na rok 2023? Bude tento rok úspěšnější než minulý rok?

Věříme, že rok 2023 je za dlouhou dobu ten nejlepší pro start nových developerských projektů, jelikož od konce roku čekáme již kontinuální růst cen nemovitostí. Pro náš fond se tedy tento rok bude nést ve znamení rychlého růstu. V poslední fázi due dilligence máme ca. pětici projektů, které bychom během roku rádi spustili. Máme ambici růst také ve velikosti projektů a zároveň se v rámci další diverzifikace pustit i do developmentu v zahraničí.

Mohlo by vás zajímat