David Dvorský: Na kryptoměnách mě fascinuje práce s pravděpodobností a asymetričností rizik

21. 09. 2022 | Rozhovory

Zakladatel makroekonomicky orientovaného mikro-fondu D&K digital současně studující Ekonomii na VŠE. V dnešním rozhovoru jsme Davida Dvorského vyzpovídali na téma kryptoměn. Poradí vám, jak s nimi pracovat i pokud jste konzervativní investor.

Davide, jste studentem Ekonomie na VŠE, kromě toho jste založil také makroekonomicky orientovaný mikro-fond D&K digital. Vysvětlíte nám, o co se jedná?

Jedná se o fond, v rámci, něhož obchodujeme primárně s kryptoměnami. Většina našich obchodních strategií se zakládá na práci s tzv. “On-Chain” daty, tedy analyzování velkého množství dat, pocházejících z metadat proběhlých transakcí, z čehož poté vytváříme další statistické metriky. Vlastní inovativnost našeho projektu pak spočívá právě v tom, že naše investiční strategie jsou značně založeny právě na těchto postupech, se kterými většina v současnosti fungujících fondů do takové hloubky nepracuje.

Co vás dovedlo k zájmu právě o ekonomii a kryptoměny?

Už od mala jsem byl fascinován fungováním finančních trhů, a když jsem pak objevily kryptoměny, velice mě to nadchlo, jelikož jsem věřil, že právě kryptoměny mají nemalý potenciál s sebou do finančního sektoru přinést velké množství inovací.

Co mě na kryptoměnách dodnes fascinuje je práce s pravděpodobností a asymetričností rizik a jejich dopadů, které často vytvářejí neintuitivní rozhodovací situace. Zatímco v tradičních finančních trzích se s těmito situacemi již pracuje matematicky správně, v nových kryptoměnových strukturách se ještě často nalézají systemické chyby. Ty se snažíme odhalovat a pak hledáme způsoby, jak na nich tvořit zisk.

Jak se ke kryptoměnám staví vyučující/studenti na VŠE? Jsou zde nějaké hlavní názorové proudy?

Když jsem před třemi lety na VŠE nastupoval, mezi studenty existovaly tři tábory – jeden tábor vnímal kryptoměny jako Ponzi scheme, nebo jako formu gamblingu, zatímco druzí je vnímali jako zázračný “všelék”, schopný vyřešit všechny aktuální problémy finančního systému a zbytek studentů kryptoměny prostě nezajímaly. V poslední době mám pocit, že se tyto tábory umírňují a roste počet studentů, kteří vidí potenciál kryptoměn, aniž by ale vůči nim ztratili zdravou skepsi.

Bohužel se to stejné ale nedá říct o vyučujících, kde až na čestné výjimky většina z nich kryptoměny bere stále buďto jako podvod nebo jako módní výstřelek současné generace, který před sebou ale nemá žádnou budoucnost. Za podotknutí podle mě v tomto stojí i to, že většina oněch výše zmíněných “čestných výjimek” věří, že jen Bitcoin zde zůstane, zatímco ostatní kryptoměny zaniknou

Kolik v současné době existuje kryptoměn a proč jich je tolik?

Desítky tisíc. Jednoduše proto, že je velmi jednoduché kryptoměnu jako takovou vytvořit. Nicméně více než 99 % existujících kryptoměn jsou kopie, vtipy, podvody, nebo jen jednoduše projekty bez účelu. Stvořit jednoduchou kryptoměnu zvládne technologicky zdatný člověk za pár minut. Naopak vytvořit a naprogramovat něco inovativního je nesrovnatelně náročnější.

Použiji srovnání s webovými stránkami při růstu internetu. Těch známých a technologicky zajímavých je jen pár, i když existují stovky projektů, které se mezi těch “pár” snaží dostat. Ale ty tisíce nezajímavých nebo již mrtvých projektů nejsou relevantní.

Dominik Stroukal nedávno v jednom rozhovoru prohlásil, že ostatní kryptoměny kromě bitcoinu zaniknou. Souhlasíte s tímto názorem a platí tedy, že bitcoin je z kryptoměn stále nejjistější investicí?

Do jisté míry souhlasím, že absolutní většina projektů zanikne. Ale také osobně věřím, že v následujících letech se ustálí ještě několik dalších kryptoměn, a že jedna z nich téměř určitě bude aktuální dvojka – Ethereum, na kterém aktuálně stojí většina decentralizovaných financí.

Stále platí, že Bitcoin je králem. Kdybych aktuálně tvořil konzervativní kryptoměnové portfolio, na které nechci dalších deset let sáhnout, naprostou většinu bych dal právě do Bitcoinu.

Jak byste doporučil s kryptoměnami pracovat v rámci portfolia tzv. konzervativním investorům, kteří investují především do ETF fondů, akcií, dluhopisů apod.?

Kryptoměny jsou stále extrémně volatilní, na druhou stranu nabízejí zajímavý poměr risku vs. návratnosti. Osobně bych vzal malý díl kapitálu dedikovaného na rizikovější instrumenty a nechal ho ležet v Bitcoinu.

Ze zkušeností lidí kolem mě problém spočívá z velké části v psychickém dopadu volatility kryptoměn na vlastníka. Jednoduše by se dalo říct, že je kvůli volatilitě kryptoměn téměř návykové kontrolovat cenu svých kryptoměn, což dokáže dost mávat s náladou a ve výsledku vést i k neracionálním rozhodnutím. Představte si, že u ranní kávy zjistíte, že jste přes noc přišli o 20 % své pozice – jak budete reagovat? Jste si jistí, že byste v tu chvíli správně a s chladnou hlavou vyhodnotili situaci? V tomto ohledu mám jednoduché pravidlo – investujte jen tolik, kolik vás nebude bolet ztratit, a to i přesto, že v dnešní době celkový zánik kryptoměn není již tak pravděpodobný.

V rámci Colors Of Finance vystoupíte se svou přednáškou „Jak poznat kdy neinvestovat do kryptoměn“. Vysvětlíte nám, o čem přesně bude a co se díky ní posluchači dozví?

Ve zkratce si přiblížíme fungování makroekonomických dat agregovaných z jednotlivých transakcí v živém čase, vysvětlíme si, jak poznat základní trendy v kryptoměnách a ve výsledku se dostaneme k tomu jak spolehlivě poznat kdy NEinvestovat do kryptoměn.

Proč by si návštěvník neměl nechat ujít konferenci Colors of Finance?

Colors of Finance je bezesporu jedna z nejzajímavějších konferencí svého druhu v České republice, která spojuje přední osobnosti české ekonomické scény a díky své rozmanitosti nabízí návštěvníkovi možnost získat hluboký vhled do mnoha rozdílných problematik a poslechnout si praktické zkušenosti přímo od jednotlivých osobností. A samozřejmě taky proto, že tam budu mít já svou přednášku. 😉

Mohlo by vás zajímat