Petr Kasa: Pokud chcete být finančně silní a nezávislí, musíte začít ve své hlavě

19. 08. 2022 | Rozhovory

Příběh jak z amerického filmu. Od založení firmy z rodinných peněz až po uvedení na burzu. Jeden z hlavních motivačních řečníků a spoluzakladatel společnosti Pilulka Holding Petr Kasa vystoupí na letošní konferenci Colors of Finance se svou inspirativní přednáškou. Přečtěte si rozhovor, ve kterém vám prozradí více ze zákulisí vedení firmy i z osobního života.

Začneme netradiční otázkou Petře – na byznys a podnikání se Vás jistě ptá každý. Jelikož jsme ale finanční konference, zajímalo by nás, jak jste na tom Vy osobně se správou osobních, resp. rodinných financích. Investujete, spolupracujete s někým?

Peníze jsou pro mne jen prostředkem, který mi umožňuje dělat věci, které chci a které my dávají smysl. Mám to štěstí, že jsem jich měl vždy tolik, kolik jsem potřeboval a bylo jedno, jaká to byla částka. Nejvíc investuji do svých dětí, to jediné mi dává dlouhodobě smysl. Pak samozřejmě do svého podnikání a malou část mám v „mrtvých aktivech“ typu nemovitosti a akcie.

Pilulka vstoupila před necelým rokem – jako první česká e-commerce firma – na pražskou burzu. Zájem o akcie byl enormní. Co Vám tento rok dal, vzal a co Vás nového naučil? Kam jste se posunuli?

Vstup na burzu byl životní krok jak pro naši firmu, tak pro nás osobně jako akcionáře. Být na kapitálovém trhu znamená, že můžete přemýšlet v daleko širších souvislostech. Pokud potřebujete více peněz na rozvoj nebo na akvizice nových businessů, burza je to pravé místo, kam můžete jít. Na druhou stranu, když jako akcionář potřebujete nějaké peníze z podnikání vytáhnout pro jiné účely, tak máte možnost prodat kousek firmy. To není v jiných případech většinou možné.

Kam s Pilulkou míříte nyní? Máte nějaké další plány na expanzi, rozšiřování produktů či nabídky služeb apod.?

Expanze jsou po nás dvě kapitoly. Jednak geografická, letos se chystáme do Rakouska a Maďarska. Budeme tak již na pěti trzích (aktuálně jsme Česko, Slovensko, Rumunsko). A druhou kapitolou jsou nové služby. Netajíme se tím, že lékárenská ecommerce je jen první část v eHealth segmentu, kterému se chceme věnovat. Pilulka v budoucnu bude blíže k prevenci a možná i k diagnostice a léčení pacientů. Svět se mění a my očekáváme, že léky jak je známe dnes, budou ustupovat a velkou část jejich funkce nahradí prevence a sledování pacientů ještě dříve, než budou léky nebo zásah lékaře potřebovat.

Pilulku spoluvlastníte se svým bratrem Martinem. Jak máte rozdělené kompetence v rámci řízení firmy? V jakých aktivitách nalézáte své silné/slabé stránky a vzájemně se tak doplňujete?

S Martinem jsme skvěle sehraný tým. Po 10 letech spolupráce v KASA.cz jsme nyní již 9 let spolu v Pilulce. Agendu máme rozdělenou mezi 7 členů nejužšího vedení společnosti (board), ale všechna klíčová rozhodnutí děláme my dva. Ještě se za ty roky nestalo, že bychom na strategicky důležitá rozhodnutí měli jiný názor. Panuje mezi námi totiž vzájemný respekt, maximální otevřenost a stoprocentní důvěra.

Na letošním ročníku konference Colors Of Finance vystoupíte se svou přednáškou. Na jaká témata se můžou posluchači těšit?

Pokusím se zajímavou formou popsat naši cestu od začátků podnikání, přes zakládání firmy, získávání prvních malých investorů, spolupráci s prvními velkými institucionálními investory až po vstup na burzu v roce 2020. Doufám, že to pro většinu posluchačů bude zajímavé. Pilulka rozhodně není jen o penězích, ale především o silném příběhu a velké motivaci vybudovat něco velkého.

Jak nejraději trávíte volný čas? A u čeho si spolehlivě odpočinete v obdobích, kdy potřebujete opravdu vypnout, odpojit se od stresu a starostí?

Nejraději odpočívám přesně tak, že se odpojím od stresu a starostí. A je úplně jedno, zda je to na horách, na chalupě nebo třeba na pláži na druhém konci světa. Někdy stačí na 24 hodin vypnout telefon a počítač a jít třeba do lesa. Jen se dívat kolem sebe a poslouchat přírodu.

Kdybyste měl dát našim čtenářům jednu finanční radu, jaká by to byla?

Mnoho lidí si myslí, že investováním se dá jednoduše zbohatnout. Investicemi se peníze většinou nevydělají, ale zhodnocují. Vydělávají se především prací a podnikáním. Pokud chcete být finančně silní a nezávislí, musíte začít ve své hlavě. Odvaha, píle, energie a myslet především na svého zákazníka. Bez toho to nikdy nejde. Finanční úspěch se pak brzy dostaví.

Mohlo by vás zajímat