Zastavte ten kolotoč…

20. 12. 2022 | Rozhovory

Je to zvláštní doba, všechno je zrychlené, turbulentní, nejisté. A my jsme se rozhodli změnit ‚od podlahy‘ celý core systém a zkomplikovat si život. Proč? Proč ne? Čas nepočká...,“ Říká v rozhovoru Mojmír Kramný, jednatel a ředitel společnosti holver.

Jak hodnotíte rok 2022 na finančně-poradenském trhu a jak se dařilo vaší společnosti? Jaké výsledky očekáváte za celý letošní rok?

Rok 2022 byl hodně divoký, a to nejen na finančněporadenském trhu. Mohu říct, že mě velmi pozitivně překvapuje, jak je zatím celý finanční trh stabilní a progresivní, i přes těžkosti, které dnešní doba nese. Ale postupně k hodnocení… V našem rybníčku určitě všechny potrápil strmý pád hypoték, který se propadl až na úplné dno a překvapil i ty největší skeptiky, kteří na konci loňského roku předpovídali až 60% pokles. Bohužel, znatelné zlepšení zatím ještě nemáme na dohled a rok 2023 tak pro úvěráře bude spíše v duchu postupného oživení.

Investice přály připraveným, tématem byla samozřejmě inflace a změny strategií, především v krátkodobém a střednědobém horizontu. V rámci celého segmentu však bude ještě pořádné horko, spousta projektů je na hraně životaschopnosti a aktuální inflace, geopolitická situace a ceny komodit dávají všemu pořádně „na frak“. Rozhodně bude zajímavé sledovat, jak se s tím celý trh popere, ať už na straně producentů a jejich investičních strategií, tak na straně poradců a práce s klienty.

Největší žně měli poradci zprostředkující pojištění, a to jak u životního pojištění, tak u neživotka. U životek se otáčel první cyklus „pětiletky“ a je třeba říct, že některé pojišťovny vyšly klientům naproti se zajímavou nabídkou, o motivaci poradců nemluvě. Celkově to velmi pomohlo vyvážit stagnaci hypoték a udržet tak externí distribuci při životě.

V holveru jsme víceméně kopírovali dění na trhu a mohu nakonec s radostí, možná by se dalo říci spíše s vděkem, potvrdit, že přes velký propad hypotečního trhu, jsme si našli jinou cestu a nakonec překonáme i obrat z loňského roku.

Co podle vás patří k vašim největším letošním úspěchům – a co se naopak nepovedlo uskutečnit?

Víte, mám velkou radost, jak rychle a v jaké kvalitě jsme dokázali připravit nový systém. Za to všechna čest vývojářům i celému týmu, který se na projektu podílel. Větší výzvou ale byla adaptace celé sítě na nové řešení. Bylo třeba vysvětlit přínosy, perspektivu, motivovat ke změně a trpělivě edukovat. Kromě toho se museli přizpůsobit také všichni na centrále holveru, a to hodně.

V podstatě z měsíce na měsíc jsme přeskočili do úplně nového systému, v němž jsme se postupně museli naučit orientovat a řešit každodenní rutinu. V tom všem okolo nás to připomínalo nekončící kolotoč, který se ne a ne zastavit… Úspěchem bych tedy nazval to, jak se nám vše podařilo připravit a adaptovat se na změny, za to bych chtěl všem ještě jednou poděkovat!

Hodně jste investovali do IT nástrojů a chtěli jste se více zaměřit na edukaci poradců a také na segment investic. Podařilo se vám to?

V minulé otázce jsem vám neodpověděl, co se nepovedlo uskutečnit, můžu tedy odpovědět nyní… Ono ani tak nejde o to, že by se něco nepovedlo, koneckonců jsme edukovali celý rok, až jsme z toho byli zelení, resp. modří. Museli jsme ale trochu měnit priority a školil se především systém a obchodní nástroje. Měli jsme také několik produktových holver dnů, speciální školení – třeba na financování alternativních zdrojů energie a eventy s producenty. Chtěli jsme ale stihnout více.

Investice jsou aktuálně rozjetý vlak a my ještě nenašli toho správného strojvedoucího, který by se nám hodil do týmu a měl pro tu pozici správný cit, zápal a odbornost. Nepochybuji, že takový někde je a že ho najdeme. Jsi to ty? Tak volej!

Co vaše plány na příští rok? Jaké nové nástroje pro poradce připravujete nebo vylepšujete? Zaměříte se na expanzi a organický růst, nebo spíše uvažujete o nějakých akvizicích?

Letošní rok byl pro nás velmi turbulentní, takové se snažíte přečkat beze ztrát – přesto se nám podařilo posilovat. Příští rok bychom rádi vytěžili z toho, co jsme letos zaseli. Počítáme s tím, že budeme mít více času na akvizice, jejich edukaci a rozvoj.

Do příštího roku máme několik novinek, které máme ve fázi projektu a budeme je spouštět. Namátkou je to třeba tržiště příležitostí, data online a napojení na kampaně, klientská zóna, nová aplikace na povinné dokumentace, statistiky atd. Z obchodních nástrojů jsme pak připraveni spustit sjednávač životního pojištění.

Kterou produktovou oblast považujete pro příští rok za nejperspektivnější? Ožije alespoň mírně hypoteční byznys, jak někteří tvrdí, nebo se i nadále soustředíte na investice a pojištění?

Oživení hypotečních úvěrů bych již očekával, jen ale nevím, jestli to není tak trochu „přání otcem myšlenky“. Každopádně jsem spíše realista, takže pokud oživení, tak spíše mírné a postupné. Největší naděje pro příští rok tedy vkládáme do pojištění a investic.

Čekáte i další konsolidaci trhu v příštím roce?

Ano, čekáme. Zatím jsme ještě v našem segmentu nezažili krizi, nemuseli jsme sáhnout hluboko do rezerv a nedolehla na nás žádná masivní storna. Konsolidovaly se tedy převážně firmy, které byly fokusovány jedním směrem a výkyvy trhu na ně dolehly rychleji.

Hodně společností ale začínají trápit náklady, neinvestují do rozvoje, mají podhodnocené technologie a ztrácí renomé. Pro ně je pak konsolidace pod křídla většího partnera logickým a správným krokem.

A co vaše osobní plány na rok 2023?

No, to bych rád věděl… Bohužel se mi v osobním životě nedaří plánovat tak dobře, jako v tom pracovním. Těším se na svátky, že si v hlavě nějaký plán zase načrtnu, abych pak mohl na konci toho příštího s ironickým úsměvem konstatovat, jak to uteklo a kolik jsem toho zase nestihl.

Ne, vážně, v osobním životě jsem rád za to, co přichází každý den a užívám si, že plánovat nemusím, protože mi to naplánuje rodina.

Mohlo by vás zajímat